Bækkenbunden efter en fødsel

Model af bækkenbund (kvinde)

Bækkenbunden

Bækkenbunden er en gruppe af muskler, som har til opgave at støtte vores underliv og holde blære, skede og tarm på plads. Samtidig lukker bækkenbunden urinrør, skede og endetarm og holder tæt for urin, luft og afføring. Dette gør den især, når trykket i bughulen øges f.eks i forbindelse med host, nys, løb, hop eller løft. Er normal og velfungerende bækkenbund vil reagere automatisk, når der er belastning oppefra. Men når man har været gravid og har født ville denne automatik ofte være i uorden.

Genoptræning

Generelt har alle, uanset om man har født gennem skeden eller ved kejsersnit brug for at træne bækkenbunden efter en fødsel. De hormonelle forandringer i graviditeten har medført øget elasticitet i muskulaturen. Herudover er den øgede vægt i graviditeten er en stor belastning for bækkenbunden. Det vil mange konstatere ved, at det kan være svært at holde helt tæt for luft og urin i slutningen af graviditeten. Og efter fødslen vil rigtig mange opleve både tyngdefornemmelse og inkontinens uanset fødselsmåde og evt bristninger. Dette fordi bækkenbundens muskler er beskadigede, trætte og svage. Faktisk er hver 3. kvinde utæt for urin ved hoste, løb og hop 3 måneder efter en fødsel.

Det er en rigtig god ide for alle nybagte mødre hurtigst muligt efter fødslen at gå i gang med at lave knibeøvelser. I første omgang for at genetablere kontakt til og fornemmelse af underliv og bækkenbund. En del kvinder har rigtig svært ved at mærke deres knib, efter de har født. Det kan være særligt svært, hvis man har fået en større skade på sine muskler under fødslen.

Når du igen har god fornemmelse af din bækkenbund, skal din træning gradvist blive mere og mere en del af din hverdag. Dette i forhold til almindelige dagligdags aktiviteter, løft af dit barn og din vanlige træning/idræt.
Få hjælp hos Aalborg Bækkenklinik til individuel tilpasset genoptræning af din bækkenbund efter graviditet og fødsel. Du kan bestille tid her